Citronmelisse

Citronmelisse (bot. melissa officinalis) er en af mine yndlingsurter. Udover at dufte og smage vidunderligt, så har den utrolig mange egenskaber. Den kaldes også Hjertensfryd, da den tidligere blev brugt ved hjerte- og kredsløbsproblemer som forhøjet blodtryk.

Den indeholder flere b-vitaminer deriblandt folinsyre (B9), thiamin (B1), riboflavin (B2) og desuden også mineraler og sporstoffer som selen, jern, bor, magnesium, zink, mangan, kobber, krom, molybdæn og kisel. Derudover indeholder den også elektrolytter, som opretholder saltbalancen i kroppen.

Søvnproblemer og uro

Den styrker nervesystemet og er derfor fantastisk ved stressrelaterede problemer. Har du problemer med at falde i søvn pga. tankemylder, rastløshed eller uro i kroppen, så kan en kop citronmelisse-the om aftenen give dig den støtte, du behøver for at finde roen. Den er også god ved eksamensnerver og generel nervøsitet, der også går ud over fordøjelsen. Citronmelisse har en krampeløsende effekt og kan derfor hjælpe med lindring af krampetilstande som mavekrampe og migræne.

Lider du af nedtrykthed, depression, angst eller irritation, så kan citronmelisse være en god urt for dig, da den hjælper med at komme ned i kroppen fra tankerne. Udover at styrke nervesystemet skaber urten også balance i hormonsystemet, og kan derfor bruges ved hormonelle ubalancer som PMS, menstruationssmerter, hedeture og uregelmæssige menstruationer.

Citronmelisse indeholder nogle essentielle olier og fenolske syrer som menes at have antibakteriel og virushæmmende effekt. Den er derudover også febernedsættende, så du kan med fordel drikke indtage citronmelisse ved forkølelsessår, luftvejsinfektioner, blæretændelse og influenza for at give immunforsvaret et boost.

Detox

Har du brug for at detoxe og komme af med syreophobninger i kroppen, så har citronmelisse antioxidant og antihistamin virkning og kan styrke udrensningsorganerne.  Dette kan være syreophobning, der viser sig som eksem, nældefeber, gigt, træthed og koncentrationsbesvær.

Kontakt mig her, hvis du har spørgsmål eller du ønsker at vide mere om en bestemt urt.

Kilder: 

McIntyre, A. 100 Mere Energi Med Urter – Effektive råd mod 100 smålidelser, Borgen Forlag (2007)

https://sund-forskning.dk/artikler/melissa-officinalis/

William, A. Den Medicinske Seers Kostguide, Borgen Forlag (2017)

https://www.herbsociety.org/file_download/inline/d7d790e9-c19e-4a40-93b0-8f4b45a644f1 

https://www.nutrition-and-you.com/lemon-balm-tea.html